perjantai 22. toukokuuta 2015

Ruisleipä



Lasten toiveesta leivoin ruisleipää.
Kotona leivottu ruisleipä on kyllä voittamaton.
Lisäilen tänne ohjetta pikapuoliin...


Ruisleipä

1.päivä

n.1,5 dl taikinajuurta
8 dl kylmää vettä
1 rkl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
4 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet taikinaksi ja laita kostean liinan alle yöksi.


2.päivä

Lisää taikinaan:

2,5 dl haaleaa vettä
n. 8 dl ruisjauhoja

Ota rasiaan taikinasta 1,5 dl taikinajuurta seuraavaa kertaa varten.
Juuri säilyy jääkaapissa n.24vrk. Voi myös pakastaa.

Jaa leipätaikina kahteen vuokaan. Kohota n.2 tuntia kostean liinan alla.
Paista 170 asteessa 1,5h. Kumoa leivät pellille ja paista vielä puoli tuntia.

Itse sovellan ohjetta aikalailla. :) 
Siemenien tilalta laitan kaurahiutaleita ja vehnäjauhot korvaan lähes kokonaan ruisjauhoilla.
Teen taikinan kaksinkertaisena, niin tulee meidän perheelle kaksi reilun kokoista vuokaleipää.




Iloista ja aurinkoista viikonloppua! 






6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä. Kotona leivottu leipä on kyllä hyvää. Meillä vaan joudutaan tekemään glut.jauhoista mutta opettelun tuloksena niistäkin tulee oikein herkkuja:)

    VastaaPoista
  2. Ai että herkullisen näköistä. Harmi kun en saa itse enää herkutella viljalla. Perheelle olisi kyllä kiva kokeilla leipoa:-)

    VastaaPoista
  3. Onpa herkun näköistä. Laittelepa ohjetta :)

    VastaaPoista
  4. Voi, ruisleipää mun ei tulekaan juuri koskaan leivottua! Mielelläni kokeilisin ohjettasi :)

    VastaaPoista
  5. Nyt löytyy ohjetta, joten testaamaan vaan!
    Toivottavasti taikinajuuren saatte jostakin. :)

    VastaaPoista
  6. nams,koti-tekoinen ruisleipä on vaan niin hyvää :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos! :)